2013. május 21., kedd

CSIKOS játék: Mogyorós aranygaluska bazsalikomos erdeigyümölcs lekvárral töltve és bazsalikomos fehércsoki-öntettel

A múlt héten váratlanul megérkeztek hozzám a CSIKOS lekvárok, amiket BoldogKukta Ági küldött el nekünk a Csikos Lekvárok és Kocsis Manufaktúra jóvoltából. Még aznap délután meg is kóstoltuk őket Orsibarátnőmmel. Örömmel konstatáltam, hogy a legfinomabb lekvár (erdeigyümölcs lekvár friss bazsalikommal) jutott nekem a játékban (melynek leírását BoldogKuktánál ITT találjátok).

Fotó: Molnár Zoltán

 De mit is készítsek belőle? Első ötletem az volt, hogy készítek egy nagyon szép, nagyon LKs, nagyon Zsanis gigatortát. De aztán újragondoltam és úgy gondoltam átlépem a blog eddigi képzelt határait és legyen valami különleges: valami sós. A sósról eszembe jutott a mogyoró. A mogyoróról pedig az aranygaluska. Hogy hogyan? Úgy hogy, már tavaly ősz óta az jár a fejemben, hogy készítenem kellene aranygaluskát.
1) A diót nem szeretem.
2) Életemben egyszer ettem aranygaluskát, így bátran kísérletezgethetek, mert nincs mihez viszonyítanom.
Legyen hát mogyoróval. És legyen töltött. Lekvárral töltött.
Így született meg az alábbi recept.
Anyukám segítségét kértem, mert a tésztában szerettem volna hagyományos aranygaluska tésztánál maradni. Az ő ajánlására egy édes buktatésztát vettem alapul.
Azonban a lekvár különlegessége a friss bazsalikom, nem szabadott, hogy kárba vésszen, ezért a hagyományos vaníliasodó helyett fehércsokis öntetet kreáltam hozzá egy kis friss bazsalikommal megbolondítva.

Fotó: Molnár Zoltán

Próbáljátok, szeressétek, kóstoljátok! :)

Hozzávalók:

A tésztához (12 muffinformához és egy 18 cm-es tortaformához elegendő):
500 g liszt
2 tojássárgája
60 g olvasztott vaj
25 g élesztő
3 dl tej
2 + 3 ek cukor
csipet só

A mogyorós borításhoz:
300 g mogyoró apróra törve (én sótlant használtam, bevállalósak használhatnak sósat is :))
100 g cukor
120 g olvasztott vaj

Az öntethez:
200 g fehércsoki
200 ml főzőtejszín
50 g vaj
1 csokor friss bazsalikom

+1 kis vaj a forma kikenéséhez

Fotó: Molnár Zoltán
Készítsük el a tésztánkat:
1) Langyosítsunk fel 1,5 dl tejet, adjunk hozzá 2 ek cukrot, morzsoljuk el benne az élesztőt és keverjük össze. Hagyjuk felfutni kb 5 perc alatt.
2) Míg az élesztő felfut, mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a 3 ek cukrot.. Egy másik tálban a tojássárgáját keverjük el és adjuk hozzá a maradék tejet és a csipet sót.
3) Amikor az élesztő felfutott, a cukros liszt közepébe vájjunk egy kis lyukat és öntsük bele a tejes élesztőt. Keverjük össze majd adjuk hozzá a tojásos tejet is. Igyekezzünk minél homogénebbre gyúrni a tésztánkat.
4) Majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és gyúrjuk össze a tésztával.
5) Tegyük lefedve meleg helyre 1 órára, hagyjuk megkelni a tésztát.

Míg a tészta kel:
6) A sótlan mogyorót törjük apróra (aprítógépben vagy ennek hiányában folpackba csavarva klopfoló segítségével) és adjuk hozzá a kimért cukrot.
7) Készítsük el az öntetet: forraljuk fel a tejszínt a kockára vágott vajjal. Amikor felforrt, vegyük le a tűzről és a kockára darabolt fehércsokit rakjuk bele és várjuk meg míg kicsit megolvad, majd kavarjuk homogénné, forraljuk össze a tejszínnel és rakjuk bele a bazsalikomot apró darabokra vágva.

Fotó: Molnár Zoltán

Amikor a tésztánk megkelt:
8) A tortaformánkat vagy a muffinformákat kenjük ki vajjal, az aljára érdemes sütőpapírt vágni.
9) Az olvasztott vajat, a cukrozott mogyorót, a lekvárt, a tortaformát és egy kanalat készítsünk a kezünk ügyébe.
10) A kanalat az olvasztott vajba mártva vágjunk kis darabot a kelt tésztánkból. A tésztát húzzuk szét, töltsük meg a lekvárral, majd alaposan zárjuk le. Forgassuk meg a cukros mogyoróban és helyezzük a formánkba. Néha locsoljuk meg a kis golyókat az olvasztott vajjal (szintenként akár) és alaposan rakjunk rá a cukrozott mogyoróból is. Ezt ismételjük addig míg a formánk 3/4-ig meg nem telt.
(Muffinformába kb 4-5 kis golyó fér, ezért igyekezzünk minél kisebb golyókat gyártani...igen, igen, nem mondtam, hogy gyors az elkészítése :))
11) Rakjuk meleg helyre a tésztával megrakott formánkat kb 20 percre, hogy tovább keljen a tésztánk.
12) Ekkor kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 160 fokra.
13) Amikor letelt a 20 perc és a tésztánk szépen még jobban megkelt, csorgassuk meg kissé a tetejét az olvasztott vajjal és rakjuk a sütőbe kb 40-45 percre. 30 perc körül érdemes rápillantani, mert ha nagyon pirulna a teteje, akkor egyszerűen csak terítsünk a tetejére alufóliát és süssük így tovább. A vége felé ekkor vegyük le a fóliát, hogy szépen megpiruljon.
14) Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd óvatosan szedjük ki. Még langyosan tálaljuk a bazsalikomos fehércsoki-öntettel.

Fotó: Molnár Zoltán

Hogy milyen lett?
Pirított mogyoró, savanykás lekvár, édes tészta, mindez langyosan, fehércsokis öntettel? Szerintem szavak nélkül is el tudjátok képzelni, hogy MENNYEI! :)

A képekért ismételten óriási köszönet Molnár Zoltánnak :)

2 megjegyzés:

  1. Látom az édesség-sósság kerülő után csak visszakanyarodtál az édességhez! ;-) De milyen jól tetted! Én a kevésbé bevállalósok közé tartozom, így a nem a sós-mogyorós változatot kérném...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon gondolkodtam rajta, hogy legyen-e sós a mogyoró, de nem mertem (még) bevállalni :) Ha egyszer kipróbálom, akkor mindenképpen megírom, hogy mennyivel lett másabb. :)

      Törlés