2013. február 26., kedd

Whisky-s - csokoládés rakott palacsinta citromhabbal

Palacsintalázban égünk. A hétvégén már készítettem amerikai palacsintát, de annyira nem lett a kedvencünk. Valahogy a rendes palacsinta az igazi palacsinta. Ezért ma sütnöm kellett a hagyományosból, és mivel Évibarátnőm megkért, hogy ha legközelebb palát csinálok, írjam fel a pontos mennyiséget a hozzávalókból, így most tartom a szavam.

Ezúttal egy rakott palacsintát hoztam - whisky-vel és csokoládéval töltve, néhány percre sütőbe téve, majd citromhabbal megspékelve. Nyami! :)



Hozzávalók:
A palacsintához (kb 10-12 db):
200 g liszt
2 db tojás
3 dl tej
20 g cukor
0,5 dl szódavíz
+olaj a sütéshez

A csokikrémhez:
130 g étcsokoládé (70%)
20 g cukor
15 g vaj
0,5-1 dl (kanadai) whisky

A citromhabhoz:
125 g krémsajt (mascarpone vagy Philadelphia)
1 citrom reszelt héja és leve
15 g cukor

1. A palacsintához a hozzávalókat - a szódavíz kivételével - robotgéppel simára keverjük, majd hozzáadjuk a szódavizet. Ha túl sűrű lenne a tésztánk, öntsünk hozzá tejet nyugodtan, a tészta sűrűsége függ a használt liszttől is.
2. Kevés olajon süssük ki a palacsintákat (én nem szoktam túl vastagra csinálni).
3. Kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra.
4. Készítsük el a csokikrémet: vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét a vajjal és a cukorral. Öntsük hozzá a whisky-t is és keverjük simára.
5. A citromhabhoz keverjük habosra robotgéppel a krémsajtot és cukrot, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét. Keverjük jóóóó habosra majd rakjuk be a fagyasztóba.
6. Hőálló tálba rakjunk egy db palacsintát, kenjük meg a csokikrémmel, majd még egy palacsinta, még egy réteg csokikrém, ezt folytassuk addig míg el nem fogy a csokikrém vagy a palacsinta (a legfelső palacsintát már ne kenjük meg a csokikrémmel!). Rakjuk be az előmelegített sütőbe kb 10-15 percre.
7. Hagyjuk kicsit hűlni a kész palacsintatortánkat, amikor már langyos, szeleteljük fel és díszítsük a citromhabbal (amit ne felejtsünk a fagyasztóban utána :)).

Az étcsoki, a kesernyés whisky és a citrom fanyar íze zseniális triumvirátust alkot. Próbáljátok csak ki! :)

3 megjegyzés:

  1. Kellett ide benéznem, most minden porcikám édességért kiált...:-))) Fantasztikus ízösszeállítás!

    VálaszTörlés
  2. Rekek kis csokoládékrémes csinta!

    VálaszTörlés
  3. Ezzel indítottuk a mai reggelt, hidegen is finom! :)
    Ha esetleg elkészítitek, akkor hozzatok visszajelzést :)

    Szép napot nektek!

    VálaszTörlés