2013. február 17., vasárnap

Pizza a 2 falánk olasztól

2 hete készülök megsütni Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo: A két falánk olasz című könyvben szereplő igazi nápolyi pizzáját. Hát most elérkezett az idő.
A feltéten módosítottam. Prosciuttoval szerettem volna, de nem találtam elég szépet, így feketeerdei sonkával helyettesítettem, így is nagyon finom volt :)
Kemény liszt híján pedig rétesliszttel készült, így is isteni finom volt, de legközelebb keresek egy olasz boltot, és veszek valódi kemény lisztet.

Ha szeretitek a pizzát, mindenképpen készítsétek el, de ha több, mint 3 embernek készítitek, akkor mindenképpen dupla adaggal készüljetek! :)



Hozzávalók:

A tésztához:
300 g kemény liszt (nálam most ez BFF-50 rétesliszt volt)
5 g só
5 g friss élesztő
170 ml langyos víz

A feltéthez:
50 g paradicsompüré
kevés bors és só
szárított oregánó
100 g mozzarellagolyók
70 g szeletelt feketeerdei sonka
rukkola

1. A lisztet a sóval elkeverjük, az élesztőt feloldjuk a langyos vízben egy csipet cukorral.
2. Apránként hozzáadjuk az élesztős vizet a liszthez és összegyúrjuk. Ha túlságosan ragacsos a tészta, akkor nyugodtan adjunk még hozzá lisztet.
3. 10 percig gyúrjuk a tésztát, majd formáljuk golyóvá. Fogjunk egy tiszta konyharuhát és szórjuk meg liszttel, rakjuk rá a tésztagolyót majd takarjuk le nedves konyharuhával.
Meleg helyen pihentessük 30 percig.
4. Közben a paradicsompürét keverjük össze kevés borssal és sóval, a mozzarellagolyókat vágjuk kis darabokra, a mini golyócskákat elég félbevágni.
5. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 250 fokra.
6. Pihentetés után a tésztát kézzel huzigáljuk szét, de vigyázzunk, hogy ne szakadjon szét. A széleinél vastagabb lesz a tészta. Rakjuk egy nagy tepsibe, amit előzőleg megszórtunk kevés liszttel.
7. Kenjünk le a széleit kevés olivaolajjal (nálam most ez elmaradt, de legközelebb így csinálom). Kenjük rá a paradicsompürét, szórjuk meg oregánóval (vagy friss bazsalikommal), helyezzük rá a szeletelt feketeerdei sonkát és rakjuk rá a darabolt mozzarellát.
8. Tegyük be a forró sütőbe és 8-10 percig süssük készre.
9. Fogyasszuk melegen friss rukkolával bőven megrakodva :)

Korábban is készítettem már pizzát, de ez... hm... bár azért valljuk be, elegendő garancia az, hogy a 2 falánk olasz így készíti a pizzát. Isteni finom, ropogós a széle, az alja, de mégis puha... mennyei! :)

1 megjegyzés:

  1. Van ugyan egy jól bevált pizza-receptem, de nagyon kecsegtető ez a verzió is! :)

    VálaszTörlés