2013. február 9., szombat

Húsos rakott krumplipüré ~ Tambor de papa

... vagy ahogy Gombos Edináék A mi Kubánk, a mi konyhánk szakácskönyvében szerepel: Húsos krumplipürédob...


Hozzávalók:
500 g darált marhahús
2 paradicsom
1 db hagyma
5 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 kis üveg (~150 g olivabogyó negyedelve)
olaj
oregánó
só, bors
2 dl víz - Edináéknál ez 1 dl fehérbor

Krumplipüréhez (ahogy én készítem):
1,5 kg krumpli
50 g vaj
170 g tejföl

150 g reszelt sajt

Forró olajban süssük meg a felkockázott hagymát, a cikkelyekre vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Rakjuk rá a darált húst és süssük össze kb 5 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, belekanalazzuk a sűrített paradicsomot és az oregánót is hozzátesszük. Összekeverjük és hozzáöntjük a vizet vagy a bort, lefedjük és hagyjuk, hogy készre párolódjon. Amint a hús elkészült, rakjuk bele a feldarabolt olivabogyót és még süssük össze egy kicsit (kb 2-3 perc).

Míg a hús elkészül, hámozzuk meg a krumplikat, vágjuk kockára és sós vízben főzzük meg. Amikor a krumpli már puha, öntsük le róla a vizet és krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és addig keverjük, míg el nem olvad a vaj. Rakjuk hozzá a tejfölt és ízlés szerint még sózzuk.

Ha készen van a krumplipüré és a hús is, akkor kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és vegyünk elő egy hőálló tálat. A tál alját kenjük ki vajjal, majd jöjjön az első réteg, a krumplipüré harmada. Rakjuk bele krumplipürét, majd erre jöjjön a húsos rész fele, krumplipüré megint, húsos rész másik fele, majd végül a krumplipüré utolsó harmada. Egyengessük el a tetejét és szórjuk rá a reszelt sajtot.
Dobjuk be a sütőbe 10-15 percre, hogy a sajt szépen megpiruljon a tetején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése