2013. február 23., szombat

Amerikai palacsinta sk. gyömbéres almadzsemmel

Egy hete már csak a palacsintára gondolok. Nálunk viszonylag gyakran van - viszonylag, hiszen nagyon ritkán készítek egy vagy két alkalomnál többet egy-egy desszertből - havonta egyszer biztosan van az asztalunkon pala. A palacsinta egyébként úgy az igazi, amikor este bekeverjük és reggel arra ébredek, hogy K frissen süti reggelire :) Mert nekem ilyen jó dolgom van! :)

Azonban ma nem így történt, ma vacsorára ettük, mert elvette az időmet az almadzsemek készítése. Viszont már délelőtt eldöntöttem, hogy a jelenlegi legkedvencebb könyvemből, Varga Gábor Desszert szereleméből fogom kipróbálni az amerikai palacsintát, mert még sosem kóstoltuk. Így született meg az alábbi recept.


Hozzávalók:

A palacsintához:
200 g liszt
500 g natúr joghurt
70 g porcukor
2 db tojás
1 tk sütőpor
1 csipet só
+olaj a sütéshez

A dzsemhez:
1 kg alma (csak a tisztított gyümölcshús)
2 tk reszelt gyömbér
1 citrom leve
2 tk fahéj
250 g cukor

A palacsintához az olajon kívül minden összetevőt robotgéppel alaposan összekeverünk.
Minimális olajat forrósítunk serpenyőben és egy nagy evőkanálnyi tésztát rakunk bele. Hagyjuk, hogy kicsit szétfolyjon, de rásegíthetünk a kanállal.
Süssük mindkét oldalát aranybarnára.
Kínáljuk csokoládéval, vaníliaszósszal, friss gyümölcsökkel - vagy mint esetemben - akár saját készítésű dzsemmel is. Mi most a saját gyömbéres almáspite dzsememmel ettük.

A dzsemet a következőképpen készíthetjük el:
A megtisztított, kicsumázott almát aprítógépben aprítsuk fel minél picibb darabokra.
Reszeljünk le 2 teáskanálnyi gyömbért, facsarjunk ki 1 citrom levét és mérjük ki a fahéjat is.
A felaprított almára öntsük a citromlevet és szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, forraljuk össze - közben folyamatosan kavarjuk. Amikor már bugyog, adjuk hozzá a gyömbért is. További 3-4 percig folyamatos kavargatás mellett még hagyjuk forrni az almát.
Tegyük az almadzsemet tiszta üvegedénybe, zárjuk le alaposan, majd 5 percre fordítsuk a feje tetejére.

Ne dobjuk ki az alma héját és csutkáját - készíthetünk belőle almapektint, vagyis természetes zselésítőanyagot is. Erről is hozok majd egy bejegyzést, nálam pont most fő az almamaradék. Ezzel készítem a zseléjeimet és dzsemjeimet majd holnap (vérnarancs, narancs, citrom).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése